Verschillende media kwamen dinsdag met het nieuws van CNV dat veel uitzendkrachten niet of nauwelijks kunnen rondkomen van één baan. Volgens de NBBU en de ABU schetst de vakbond een verkeerd beeld van de uitzendbranche. Ook Randstad vindt dat de vakbond er niet een vast/flex-discussie van moet maken. ‘Het gaat om goed gereguleerd werk’.
Uit onderzoek door Maurice de Hond onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV zou blijken dat ruim een op de drie uitzendkrachten meer dan één baan nodig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar volgens dit onderzoek nauwelijks van rondkomen. Ook zou uit dit onderzoek blijken dat 60% van de uitzendkrachten liever een vaste baan heeft, dat bijna een op de vier fulltime beschikbaar moet zijn, terwijl zij slechts een dienstverband in deeltijd hebben.
CNV: meer zekerheid voor uitzendkrachten
CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend. Dat veel uitzendkrachten hetzelfde werk doen als vast personeel, maar geen uitzicht hebben op een vaste aanstelling, toont volgens hem aan dat werkgevers uitzendwerk al lang niet meer zien als opvang voor pieken en vervanging bij ziekte. Het CNV wil meer zekerheid voor uitzendkrachten over doorbetaling bij ziekte en bescherming tegen ontslag.
Nieuwe CAO
“Teleurstellend dat CNV met zo’n beperkt onderzoek zulke vergaande conclusies trekt en bewust een verkeerd beeld neerzet van uitzendkrachten”, zo reageerde ABU-directeur Jurriën Koops. De ABU herkent zich niet in de conclusies van het onderzoek. Als mensen niet rond kunnen komen dan zou dat komen door het aantal uren dat men werkt, niet uit het feit dat het gaat om uitzendwerk. Daarnaast blijkt volgens de ABU uit onderzoek van het SCP dat het percentage uitzendkrachten dat moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen niet wezenlijk verschilt van de rest van werkend Nederland.
Ook wijst Koops er op dat juist vanwege de behoefte aan werk- en inkomenszekerheid bij uitzendkrachten een nieuwe CAO is afgesloten. “De inkt is nog niet droog of CNV komt er al weer op terug. Kwalijk.”
Ook NBBU-directeur Marco Bastian begrijpt niet waarom het CNV zo’n ‘vreemd beeld schetst’ van de uitzendsector en wijst op de recent afgesloten CAO. : “Onlangs sloten we nog een nieuwe CAO met het CNV met een gezamenlijk overeengekomen beloning voor uitzendkrachten. Nu komt de bond hiermee. Weten ze wel wat ze getekend hebben?”
Flexibele schil noodzakelijk
Bastian hekelt ook het argument van het CNV dat werkgevers meer vaste contracten moeten verstrekken. “Wat de bond zich blijkbaar niet wil realiseren is dat alleen maar meer bedrijven flexibel georganiseerd zijn. Zij achten een flexibele schil noodzakelijk. Uitzendwerk is een betrouwbare en goed gereguleerde flexvorm om in deze behoefte te voorzien.”
Dat stelt Koops ook: “CNV roept werkgevers op meer vaste contracten aan te bieden. Maar ook CNV kan zijn ogen niet sluiten voor de behoefte van werkgevers aan goed geregeld flexibel werk. En laat nu net uitzendwerk daarin voorzien. Zonder uitzendwerk, zo bleek uit onderzoek van SEO eerder dit jaar, neemt ongeregeld flexibel werk toe en is de kans dat mensen doorstromen op de arbeidsmarkt minder groot dan nu het geval is.”
Bronnen: Bronnen: ANP/ ABU